Elektrische fiets in opmars

De tijd dat een elektrische fiets enkel voor senioren was, ligt definitief achter ons. Door de toenemende verkeersdrukte en de tendens om gezonder te leven, schakelen steeds meer mensen over op de (elektrische) fiets om te pendelen. Bron: https://magazine.vab.be/mobili...

Elektrische fiets in opmars

Elektrische fiets vervangt auto

De tijd dat een elektrische fiets enkel voor senioren was, ligt definitief achter ons. Door de toenemende verkeersdrukte en de tendens om gezonder te leven, schakelen steeds meer mensen over op de (elektrische) fiets om te pendelen. Uit een VAB-onderzoek van drie jaar geleden bleek dat 6% van de Vlamingen een elektrische fiets bezat. In de recentste VAB-Mobiliteitsbarometer was dat 12%. Bijna de helft van wie nu de elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer deed die afstand vroeger met de auto. Een mooi bewijs dat de elektrische fiets wel degelijk auto’s uit het verkeer haalt. Toch zijn heel wat werkgevers nog niet mee en krijgt slechts 52% van de ondervraagden in de VAB-Mobiliteitsbarometer een fietsvergoeding.

Fietsvergoeding

De aankoopprijs blijft vaak een struikelblok. Gemiddeld kost een elektrische fiets 2714 euro, dat is een stuk meer dan een gewone stadsfiets. Maar wie met een elektrische fiets naar het werk pendelt en daar een fietsvergoedingvoor krijgt, kan zijn fiets in minder dan drie jaar tijd terugverdienen.

Wie via de werkgever aanspraak maakt op een fietsvergoeding, kan dat bedrag echter opmerkelijk snel bij mekaar fietsen. De gemiddelde afstand voor een enkele rit naar het werk met een elektrische fiets is 10,8 kilometer. Dat betekent dat je met een fietsvergoeding van 23 eurocent per kilometer 546 werkdagen moet fietsen om dat bedrag terug te verdienen. Rekening houdend met weekends en verlofdagen is dat zo’n twee jaar en vijf maanden. Met de goedkoopste fiets uit de VAB-verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ is dat één jaar en vier maanden (Delfi Bastogne: 1490 euro), voor de duurste fiets twee jaar en elf maanden (Velo de Ville AEB400 en Gazelle C33 HMS: 3199 euro). Bij deze berekening wordt niet eens rekening gehouden met de kosten die je bespaart door de auto aan de kant te laten staan. Als je werkgever een beetje mee wil, is die investering dus zo terugverdiend.

Veilig elektrisch fietsen

Filip Van Alboom, fietsexpert bij VAB-Rijschool: “Om veilig op een elektrische fiets te rijden, moet je steeds alert zijn bij het inschatten van afstanden en goed uitkijken in de bochten. Anticipeer ook op andere verkeersdeelnemers en pas je snelheid aan als het regent of glad is. In druk verkeer of bij moeilijke omstandigheden wordt het aangeraden om de ondersteuning lager of zelfs volledig uit te zetten.

Wist je dat…

Je met donkere kleding op de fiets maar wordt gezien tot op 20 meter, met heldere kleding tot op 50 meter en met reflecterend materiaal tot op wel 150 meter?

Hoe zit dat met de regelgeving?

Heeft je elektrische fiets trapondersteuning tot 25 km/u en een vermogen van maximaal 0,25 kW, dan wordt hij aanzien als een gewone fiets. De wetgever spreekt hier over een ‘fiets met elektrische hulpmotor’. Voor dit model gelden dezelfde verkeersregels en wetten als voor de gewone fiets. Uiteraard kun je met zo’n fiets sneller dan 25 km/u als je zelf harder trapt, maar dat vormt in de nieuwe wetgeving geen probleem als de trapondersteuning maar wegvalt vanaf 25 km/u. 

Soorten aandrijving op elektrische fiets

Qua aandrijving genieten de middenmotor, die via de trapas werkt, en de achtermotor, die het achterwiel aandrijft, een lichte voorkeur over een elektrische motor op de vooras. Bij die laatste kan het voorwiel al eens doorslippen op hellingen met losse ondergrond, terwijl de assistentie fractioneel langer aanhoudt als je stopt met trappen of afremt. De midden- en achtermotor geven ook meer stabiliteit, hoewel het bij sneeuw of ijsvorming toch beter is om de elektrische ondersteuning helemaal uit te schakelen. Weet in dat geval wel dat je het meergewicht van de accu’s en de motor – gemiddeld tien kilo – moet compenseren met spierkracht. Voorts is het ook aangeraden om beschermende kleding en een helm te dragen.

Welke elektrische fiets kies jij?

In functie van je gebruik zijn er heel wat verschillende modellen op de markt. VAB zet er alvast enkele voor je op een rijtje of laat je verrassen door deze handige website met keuzehulp